Fietsbrug

Fietsbrug

Nieuws

Geautomatiseerde Fietsbrug

Voor de gemeente Schouwen – Duiveland heeft Breston de fiets en wandelbrug bij de Brouwershaven geautomatiseerd.

Door realisatie van deze geautomatiseerde brug is er een mogelijkheid voor nieuwe fiets en wandel routes rondom de Brouwershaven. Als lokale partner in dit project heeft Hanse staalbouw de constructieve uitvoering tot zich genomen. Brouwershaven is een succesvol vervolg van een soortgelijk project in de haven van Goeree-Overflakkee. Het verschil is echter dat nu de engineering van de brug in eigen huis is uitgevoerd.

De uitgevoerde werkzaamheden waren zeer divers en omvangrijk, waarbij het kabel tracé onder water naar de andere zijde van de sluis de meest uitdagende was. De oplevering bestond uit een  hoofdbesturing met twee bedieningszuilen. In deze zuilen bevinden zich de aandrijvingen van de hekwerken en de benodigde veiligheidsvoorzieningen.

Werking.

De standaard ingeschoven brug geeft de scheepsvaart vrije doorgang. In deze situatie is de toegang naar de brug volledig afgesloten met een hekwerk. Wanneer een fietser, voetganger of rolstoelgebruiker de sluis wenst over te steken, meldt deze zich aan door op de RVS toegangszuil de knop in te drukken. Op het glazen scherm kan de passant vervolgens het proces qua tijd volgen. Dit proces omvat onder andere een scan van eventuele obstakels in de sluis, denk hierbij boten en grote stukken drijfhout. Wanneer deze geen obstakels heeft waargenomen, schuift de brug uit over het water. Tijdens deze beweging wordt ook het brugdek intensief gescand. Dit doormiddel van onder meer 2D-scanners. De hiermee vergaarde informatie wordt aansluitend verwerkt op een veiligheids-PLC. Er vindt geen enkele beweging plaats als er iets in het scanveld wordt waargenomen. Kortom, de veiligheid van de brug ligt op een zeer hoog niveau, er wordt niets aan het toeval overgelaten. De slimme combinatie van aandrijving, besturing, beveiliging én bediening levert hieraan een beslissende bijdrage.