Recycling

Recycling

Nieuws

Mobiele recycling

Gerecycled materiaal wordt vaak met binnenvaartschepen getransporteerd. Voor deze grotere schepen zijn
de overslagfaciliteiten vaak onvoldoende ingericht. Breston werd
gevraagd een nieuwe scheepsbelader met grote capaciteit te bouwen om dit probleem op te lossen.

De missie van Renewi is het verkrijgen van waarde uit afval. Het toonaangevende waste-to-productbedrijf met ruim 200 vestigingen in negen landen verwerkt jaarlijks circa 15 miljoen ton afval tot herbruikbare grondstoffen. Zo’n 90% van het aangevoerde afval wordt gerecycleerd of gebruikt voor energieopwekking. Met innovatieve technologie zet Renewi afval om in bruikbare materialen, zoals gerecycled papier, metaal, kunststof, glas, hout, bouwstoffen, compost en energie. Het afval van vandaag is de grondstof van morgen.

Het aangevoerde houtafval wordt gesorteerd in drie kwaliteiten: A, B en C. Het A-hout is onbehandeld en daarom geschikt om te worden verwerkt tot grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe spaanplaat. Van het B- en C-hout maken we snippers die als brandstof aan energiecentrales worden geleverd. De B-kwaliteit omvat geverfd of verlijmd hout en de C- kwaliteit betreft geïmpregneerd hout, bijvoorbeeld met carboleum. Voor het verkleinen zetten we een voorbreker en een hamermolen in. De voorbreker beschikt over een sproeisysteem om stofontwikkeling tegen te gaan. Ook maken we gebruik van een sterrenzeef. Uiteindelijk worden de verschillende fracties opgeslagen in vakken met betonnen keerwanden.

Scheepsbelader

Een van de uitdagingen bij het ontwerp van de scheepsbelader is het lage stortgewicht van houtsnippers; circa 0,25 ton per kuub. Voor een ontwerpcapaciteit van 250 ton/uur moet er al snel rekening worden gehouden met een volumestroom van 1000 kuub/ uur. Dat, omdat het om houtsnippers gaat met daarin brokstukken van tot wel 400 mm. We hebben daarom gekozen voor een 1200 mm brede band en een transportsnelheid van circa 2,6 m/s. Ook is ervoor gezorgd dat de materiaalstroom zich nergens vernauwt – ook niet bij de overstortpunten – zodat er geen risico bestaat van stagnatie. De scheepsbelader kan volbeladen vanuit stilstand opstarten, zodat altijd ruim voldoende vermogen beschikbaar is.

Traject

Een wiellader stort de houtsnippers in de ontvangsthopper die is voorzien van een schuiminjectiesysteem om stofontwikkeling tegen te gaan. Bovendien is de hopper voorbereid op een aansluiting op een stoffilter. Vanuit de hopper wordt het materiaal op een dwarsband gedoseerd, afhankelijk van de gemeten laagdikte. Deze band stort de houtsnippers op een doorvoerband, die het materiaal naar de scheepsbelader brengt. In het 68 meter lange, flexibel te bepalen traject zijn stofvrije overstortpunten gerealiseerd.

De stofvrije overstortpunten tussen dwarsband en doorvoerband en tussen doorvoerband en zwenkband hebben een ‘dynamisch’ ontwerp. Dat wil zeggen dat de scharnierpunten tussen de banden zich precies bevinden op de plek waar het afgeworpen materiaal op de onderliggende band terecht komt. Deze slimme constructie maakt geleid schotten overbodig en optimaliseert de materiaalstroom, zodat bandscheefloop en/of product-ophoping wordt voorkomen.

Stofbeheersing

De overstortpunten in de lijn zijn voorbereid op de aansluiting van een schuiminjectie en stoffilter. Voorts is de hele lijn overkapt om stofontwikkeling tijdens het overslagproces tegen te gaan. Bijzonder is dat de overkapping tegelijk samen met de scheepsbelader in- en uitschuift. De uitloop van de scheepsbelader kan tot vlak boven het scheepsruim worden gepositioneerd, waardoor het niet nodig is om in een beladingsbalg te voorzien. De scheepsbelader zal behalve voor houtsnippers soms ook worden gebruikt voor de overslag van steenwol, afkomstig van substraten in de glastuinbouw.

De machines

De specificaties van de machines zijn als volgt:

 

Stortbak met dwarsband
Capaciteitsregeling: Driehoeksregeling
met dubbele niveausensoren
Bodembreedte: 3000 mm
Instortbreedte: 4500 mm
Aandrijving: Planetaire aandrijving, trommelmotor (snelheid traploos instelbaar)
Stofbeheersing: Schuiminjectie (afzuiging
is optioneel)
Doorvoerbanden
Bandbreedte: 1200 mm
Bandlengte: 18 meter
Kopsectie: Elektrisch hydraulisch in hoogte verstelbaar
Keersectie: Hydraulisch in hoogte verstelbaar (met handpomp voor extra controle)
Telescopische zwenkband
Bandbreedte: 1200 mm
Bandlengte: 25 meter
Oversteek: 17,5 meter
Afstorthoogte: 2,5 tot 12,5 meter (hydraulisch verstelbaar)
Kadedruk: < 2500 kg per wiel
Zwenken: Automatisch
Bediening: Draadloos en via schakelkast